2016 Yılı Gözaltında Kayıp İddiaları Hakkında

2016 yılında derneğimize yapılan başvurularda Hurşit Külter, Müjgan Ekin ve Taşkın Yasak hakkında gözaltında kaybedildiklerine dair aileleri tarafından beyanlarda bulunulmuştur. Bunun üzerine derneğimiz bu kişilerin akıbetinin öğrenilmesi amacı ile resmi makamlarla iletişime geçmiş, gerekli başvuruları yapmış ve kamuoyu duyarlılığının oluşması noktasında bir dizi faaliyet yürütmüştür.

Hurşit Külter, 27 Mayıs 2016’da Şırnak il merkezinde kayıt dışı şekilde gözaltına alındığını, gözaltı yerinin yıkık bir bina olması nedeni ile buradan kaçmayı başardığını ve sağ olduğunu, 134 günün ardından güvenli bir yere ulaştıktan sonra 7 Ekim 2016 tarihinde, Irak’ın Erbil kentinde kamuoyu ile paylaşmıştır.

Müjgan Ekin, Ankara’da 24 Ekim 2016 günü görgü tanığının ve kamera görüntülerinin de tespit ettiği gibi kayıt dışı şekilde gözaltına alındığını, 48 gün işkence altında sorgulandığını ve daha sonra Suriye’nin Cerablus kentinde serbest bırakıldığını 11 Aralık ve teyit amacıyla 25 Aralık 2016 günlerinde ailesine telefon ederek beyan etmiştir.

Taşkın Yasak’ın eşi ise 03.12. 2016 günü derneğimizin Diyarbakır şubesine başvuru yaparak 01.12.2016 gününden beri eşinden haber alamadığını belirtmiş, bunun üzerine Diyarbakır şubemiz resmi makamlara başvuru yaparak akıbetinin araştırılması ve gözaltında ise ailesine bildirilmesini istemiştir. Akabinde, Taşkın Yasak’ın eşi 16 Aralık 2016 günü derneğimizin şubesine başvuru yaparak eşinin eve döndüğünü beyan etmiştir.

Bütün bu kayıt dışı gözaltına alma işlemlerinden sonra ilgili kişilerin serbest bırakılması/kalması ve sağ olmalarının anlaşılması bizim için sevindiricidir ve en büyük tesellimizdir.

Yetkili makamların kayıt dışı gözaltı işlemlerine izin vermemesini, kayıt dışı gözaltı yapan ve Cumhuriyet Savcılarından bu durumu gizleyerek suç işleyen güvenlik personeli hakkında etkili soruşturma yapılmasını ve bir daha asla gözaltında kayıp vakalarına geçit verilmemesini bir kez daha talep etmekteyiz. Halen akıbeti belli olmayan yüzlerce gözaltında kayıp vakası ile ilgili Türkiye’nin uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi ve bu kişilerin akıbetinin araştırılarak faillerin yargı önüne çıkarılması için mücadelemiz sonuç alınıncaya kadar sürecektir.

Kamuoyunun duyarlılığına teşekkür eder ve durumu kamuoyunun bilgisine sunarız.

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ

Bir cevap yazın