2018 Helsinki Sivil Toplum Ödülü’nün Sahibi Eren Keskin!

Hollanda Helsinki Komitesi (the Netherlands Helsinki Committee – NHC) insan hakları avukatı ve ifade özgürlüğü savunucusu Eren Keskin’i 2018 Yılı Helsinki Sivil Toplum Ödülü ile ödüllenmiştir.

NHC 14 Mart’ta kuruluşunun 30. yıldönümü kutlaması vesilesiyle AGİT ülkelerindeki – 2018 Yılı Ödülü’nün sahibi gibi – ciddi kişisel risklere rağmen insan hakları için direnen insan hakları savunucularının cesur çalışmalarını tasdik etmektedir. Eren Keskin, Türkiye’de ivedi ve ciddi tehditlere maruz kalan birçok insan hakları savunucularından biridir.

Yaklaşık 30 yıldır Eren Keskin, azınlık haklarını savunmak, militarizme ve kadına şiddete karşı çıkmak ve işkencelere son vermek için çalışmalar yapmaktadır. Eren keskin bu nedenle sayısız karalama kampanyasının, tehditin ve bir cinayet teşebbüsü dahil olmak üzere sayısız saldırının hedefi olmuştur. İnsan hakları savunucusu olarak gerçekleştirdiği faaliyetler nedeniyle kendisi aleyhinde yüzlerce ceza davası açılmış olup bu davaların bir kısmı nedeniyle belli bir süre hapis yatmıştır.

Av. Keskin yeniden ivedi hapis tehlikesi ile karşı karşıyadır. Günlük yaygın bir gazete olan Özgür Gündem ile sembolik bağlantısı ve insan hakları faaliyetleri nedeniyle kendisi aleyhinde 28.000 Avro’dan fazla bir meblağda para cezasına hükmedilmiştir. Bu paranın ödenmemesi halinde kendisi aleyhine 6,5 yıl hapis cezası uygulanacaktır. Keskin aleyhine açılan birtakım diğer davalar ise görülmeye devam etmektedir.

Hakkında uygulanan yurt dışı çıkış yasağı nedeniyle Eren Keskin, Ödülü almak üzere Hollanda’ya gelememiştir. Keskin, NHC’ye ve törenin katılımcılarına hitap etmekte olduğu mektubunda, iç kamuoyunun susturulduğu bir süreçte gösterilen uluslararası dayanışması için teşekkür etmiştir.

Eren Keskin mektubunda şöyle yazmaktadır:

“Öncelikle gösterdiğiniz uluslararası dayanışma için çok teşekkür etmek istiyorum.
Coğrafyamızda yaşanan hak ihlalleri çok ağır boyutlarda. 1989 yılından bu yana insan hakları hareketi içerisindeyim. Kendimizi bu kadar ‘kıstırılmış, yalnız’ hissettiğimiz başka bir süreç yaşamadık.
…Binlerce insan işten atıldı, binlerce insan cezaevlerinde. Sadece siyasi iktidardan farklı düşündükleri için birçok insan tutuklandı. Sanki bir kabus yaşamaktayız.”

NHC Denetim Kurulu Başkanı Piet de Klerk şu ifadeleri kullanmıştır: “Türkiye’deki insan hakları camiası, takdire değer, mükemmel çalışmalarını sürdürebilmek için daha güçlü bir uluslararası desteği hak etmektedir.”

NHC temsilcileri, NHC’nin kuruluşundan beri en çok bu dönemde diğer bireylerin haklarının desteklenmesi ve korunması için çalışan insan hakları savunucularının korunmaya ihtiyaç duydukları gerçeğinin altını çizmişlerdir.

Törene katılan AGİT Genel Sekreteri Büyükelçi Thomas Greminger, AGİT insani boyut taahhütlerinin yerine getirilmesi ve Avrupa genelinde kapsamlı bir güvenliğin geliştirilmesi için insan hakları savunuculuğunun ve “eleştiri ve açık sözlülüğe yer sağlamanın” önemine vurgu yapmıştır.

Klerk, insani boyuttaki meselelerin AGİT’te yer alan tüm ülkelerin doğrudan ve meşru endişeleri ile ilgili olduğunun AGİT bölgesinde hak ihlallerinde bulunan hükümetlere hatırlatılması gerektiğine değinmiştir. Helsinki ilkeleri olan eşit egemenlik ve iç işlere müdahale etmeme değerlerinin baskıları meşrulaştırmak için suistimal edilemeyeceğini belirtmiştir.

Klerk, “Bu gibi ödüller; insan hakları ihlallerinde bulunanlara, uluslararası camianın onları görmezden gelmeyeceği mesajını iletmektedir. Ayrıca bu ödüller, insan hakları için mücadele edenlerin asla yalnız olmadığı mesajını vermektedir.” demiştir.

Helsinki Sivil Toplum Ödülü 2015 yılında AGİT bölgesinde bütün zorluklara rağmen insan haklarının galibiyetini güvence altına almaya çalışan seçkin bireyleri kutlamak için tesis edilmiştir.