Açlık Grevlerine Yönelik Bilgilendirme

Açlık grevini kendi hür iradenizle bir duruma dikkat çekmek veya protesto etmek, birtakım taleplerde bulunmak amacıyla yaptığınızı biliyor ve saygıyla karşılıyoruz. Ancak her tür açlık grevinin sağlığınızla ilgili kısa ve uzun vadede geriye dönüşü olan ya da olmayan sorunlara yol açacağına dair yeterince bilgi ve tecrübemiz var. Hekimler olarak mesleğimiz gereği insan sağlığının iyilik halini en üst düzeyde tutmak, korumak ve sürdürmek temel ilkemizdir. Bu yüzden karşılaşabileceğiniz sağlık sorunları hakkında ve yapılabilecek tıbbi tedaviler hakkında bilgilendirme yapmak görevimizdir.
Açlık grevi sırasında su, tuz, şeker ve vitamin alımı dışında beslenmeyi reddettiğinizi biliyoruz. Bu süreç boyunca susadığınız kadar su almak (günde en az 1 litre, en az 4 büyük su bardağı), günde 2 çay kaşığı tuz (2 gr), 5 yemek kaşığı şeker (100 gr), 1 tatlı kaşığı karbonat ile birlikte vitamin kullanımınız yaşamsal önemdedir.

Karşılaşabileceğiniz sağlık sorunları: 

• Koku, ışık ve ses aşırı hassasiyeti veya işitme azalması
• Özellikle kokudan çok rahatsız olmanın tetiklediği bulantı ve kusma (sürekli kusmalar-sıvı alamama)
• Kalp çarpıntısı, düzensiz kalp çalışması, tansiyon düşüklüğü,
• Mide-bağırsak sisteminde, idrar kanallarında kanamalar,
• Görme ve işitmede azalma, kulak çınlaması, ışığa bakamama
• Kramplar (kasılmalar), şiddetli kas ağrıları, baş ağrısı
• Kusmaları takiben yeterince sıvı alamama, yatağa bağlı hale gelme, bilincin gittikçe bulanması, koma ve ötesi

Açlık grevindeki seyir:

Susadığınız kadar su almalısınız:

Kişiye göre değişmekle birlikte günler ilerledikçe özellikle aşırı koku hassasiyetinin tetiklediği önüne geçilemeyen bulantı ve kusmalar gelişir. Mümkün olduğu kadar keskin kokulardan sakının.
Sıvı alınamazsa yatağa bağımlı hale gelirsiniz, bilinciniz bulanır ve sonrasında yaşamsal sıkıntılara yol açan bir süreç başlar. Size önerilen miktarda sıvı, tuz, şeker ve vitamin almalısınız. Bu susadığınız kadar su (günde en az 1 litre, en az 4 büyük su bardağı), 2 çay kaşığı tuz (2 gr) ve 5 yemek kaşığı şeker (100 gr), 1 tatlı kaşığı karbonat ve günde 2 tablet Apikobal, Benexol, Nerox, Bevitap,  Neurovit veya eşdeğeri tablet (toplam 500 mg B1) olmalıdır. 
Yaşamsal sonuçlara giden süreci kolaylaştıran kusmuk içeriğinin nefes (soluk) borusuna kaçıp akciğerde iltihap yapmasıdır. Bu sebeple burundan başlayıp yemek borusu ve mideye uzanan hortum benzeri bir alet (nasogastrik sonda) takmamız gerekebilir. Hatta bilinciniz bulandığında rahat nefes alıp verebilmeniz, dilinizin soluk almanızı engellememesi için ağzınıza plastik bir hava yolu borusu (airway) uygulamamız gerekebilir. Hatta bir hastane ortamında yatarak takip edilmeniz gerekebilir.
Günlük muayene ve takipler ile süreç içinde yaşamı kolaylaştıracak uygulamalar açlık grevine müdahale değildir.

B1 vitamini alınması yaşamsal önem taşır:
Açlık grevinde ölüme gidişi tetikleyen sinir sisteminin hasarlanmasıdır. B1 başta olmak üzere B1+B6+B12 vitaminleri açlık grevi süresince alınırsa sinir sistemi korunur. Koku, ses, ışık hassasiyeti gelişmesi gecikir. Beraberinde kusmalar ve bilincin bulanması ve ölüm süreci gecikir. Açlığa direnmeniz artar.

En önemli husus grev sonlandırıldığında hayatta kalanlardaki sakatlıktır. Grevden sonra tüm bedeninizde birçok şey değişecektir, ancak sinir sisteminde kalıcı olan hasar Wernicke-Korsakoff hastalığıdır. Bu hastalıkta ayakta dengenizi sağlayamama, konuşmada pelteklik, zihinsel bulanıklık ve hafıza kaybı olacaktır. Özellikle hafıza kaybı grevden önceki yılları unutma yanı sıra yeni hiçbir şeyi aklınızda tutamaya neden olur. Bu hasarlar yaşam boyu kalıcıdır, birinin bakımına muhtaç hale gelebilirsiniz.

Sakatlık grev boyunca B1 vitamini alarak engellenebilir. Sadece B1 içeren ilaç ülkemizde yoktur (yurt dışından getirilenler belki size ulaşmış olabilir) ancak B1+B6+B12 içeren Benexol, Apikobal, Bevitab, Neurovit gibi ilaçlar vardır. Onları her gün almanızı öneririz. Bu vitaminler sinir sistemi için gereklidir. Sizi beslemez, sadece açlığa dayanıklılığınızı arttırır ve grev sonlandığında ciddi sakatlık gelişimine engel olur.

B vitamini alırsanız zihinsel sakat kalmanızı önleyebilirsiniz, grevin kaçıncı gününde olduğunuz fark etmez, bugünden itibaren bile almaya başlamak faydalı olacaktır. Cezaevi yönetiminden B vitamini istemek en doğal hakkınızdır.

Tüm bu bilgiler ışığında açlık grevinin her anında ve aşamasında tıbbi yardım alabilirsiniz. Sağlığınızla ilgili her konuda soru sorabilir, tekrar bilgilendirilme yapılmasını isteyebilirsiniz. Tıbbi yardım almaya veya açlık grevini sonlandırmaya karar verdiğinizde yetkililere sağlık hizmeti almak istediğinizi belirtmeniz yeterli olacaktır. En kısa sürede gereken sağlık hizmeti verilecektir.

Açlık grevini sonlandırma kararı alırsanız ilerlemiş açlık durumunda bünyeniz  normal yiyecekleri hemen tolere edemeyecektir. Yavaş yavaş normal besinlere geçilmelidir. Bu durumda tıbbi yardım alma hakkını kullanmalısınız, sağlık kontrolünden geçmelisiniz.

Yukarıdaki önerilen muayene, uygulamalar ve B vitamini kullanımı, açlık grevine müdahale ve beslenme anlamı taşımaz.

                                                                                                                                     
                                                                                                                          TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ

 

Bir cevap yazın