Engelli Hakları Milyonların Acil Beklentisidir

Kural tanımadan gelişen sanayileşme, çeşitli imkansızlıklar içindeki kırsal yaşam, eğitim ve sağlık olanaklarından yoksun bölgeler, gelir dağılımındaki eşitsizlik, gelenekler, yetersiz ya da hatalı yasal düzenlemeler, genetik etkenler ve burada sayamadığımız daha onlarca neden sonucu, her geçen gün dünyada ve ülkemizdeki engelli kişilerin sayıları artmakta. Engelli insanların sayısı dünyada 600, ülkemizde ise 9 milyonu aşmış durumda. Ancak sorunun tek muhatabı bu sayıyla sınırlı değil; engelli bireyin ebeveynleri, kardeşleri, çocukları ve eşleri ile birlikte düşünüldüğünde sorunla yüzleşen insanların sayısı neredeyse mevcut nüfusun yarısına yaklaşıyor. Milyonlarca insan, çözümü geciktikçe bir travmaya dönüşen engelli sorunlarının ya ortasında ya da eşiğinde öylece bekliyor. Neyi mi; elbette salt her yılın 3 Aralık gününde hatırlanmayı değil…

Milyonlarca insan açısından yakıcı etkiye sahip engelli haklarına, sürekli aynı taleplerle değiniyor olmanın burukluğu ile hatırlatmak ve tekrarlamak istiyoruz :

Ülkemizde engelli hakları, geçtiğimiz aylarda çıkarılan Özürlüler Yasası’na rağmen hayata geçirilmekten hala çok uzaktır. Çünkü sorun yalnızca yasa ile çözülecek nitelikte olmadığı gibi, kabul edilen Özürlüler Yasası da beklentileri karşılayan bir metin olamamıştır. Bu yasanın çözümün omurgası olabilmesi için öncelikle ayrımcılık yasağını yaptırıma bağlaması, engellileri kendileri ile ilgili karar alma ve uygulama süreçlerinde söz sahibi kılması, fırsat eşitliğini sağlaması ve etkin hak arama mekanizmalarını oluşturmasına bağlıdır. Yasa ne yazık ki bu unsurlardan yoksundur.

Ancak gerek yasadaki bu eksikliklerin giderilmesi gerekse engelli haklarının genel olarak arzu edilen doğrultuyu kazanabilmesi için hükümetin engelli politikasını yeniden dizayn etmesi şarttır. Bu amaçla İnsan Hakları Derneği olarak hükümeti ve TBMM’yi, başta İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi olmak üzere BM sözleşmelerine, ILO Sözleşmelerine, AB Direktiflerine ve engelli hakları alanındaki diğer uluslararası kabullere uygun bir engelli politikası oluşturmaya, bu yönde atılacak adımlara engellilerle ilgili sivil toplum örgütlerini dahil etmeye, eğitim, istihdam ve sağlık hizmetleri başta olmak üzere tüm alanlarda engellilere fırsat eşitliği sağlayan bir perspektifle hareket etmeye, ayrımcılık yasağını temel bir prensip olarak uygulamaya çağırıyoruz.

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ

Bir cevap yazın