Uzun Gözaltı Süresi Ve Gözaltının İlk 5 Günü Avukat Görüş Yasağı Üzerine Yapılacaklar

20.10.2016

UZUN GÖZALTI SÜRESİ (30 GÜNE KADAR) VE GÖZALTININ İLK 5 GÜNÜ AVUKAT GÖRÜŞ YASAĞI ÜZERİNE YAPILACAKLAR

Bilindiği gibi OHAL 3 ay daha uzatıldığından dolayı 667 sayılı KHK’nın 6. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi uyarınca gözaltı süresinin 30 güne kadar uygulanması devam edecektir. Ayrıca, 668 sayılı KHK‘nın 3. maddesinin 1. fıkrasının (m) bendi uyarınca da gözaltının ilk 5 günü avukatla görüş yasağı uygulaması sürdürülecektir.

Özellikle avukatların yapması gereken işlemleri şu şekilde tavsiye etmekteyiz:

Müvekkillerinin gözaltına alındığı ilk 24 saatten sonra, yani ikinci gün, gözaltında görüş yasağı uygulamasının kaldırılması için soruşturmayı yürüten savcıya dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir. Savcının aynı gün vereceği karara mümkünse aynı gün ya da ertesi gün Sulh Ceza Hakimliği nezdinde itiraz edilmelidir. Hâkimliğin kararı kesindir. Gözaltının ilk 5 günü avukat ile görüş yasağı kaldırılmaz ise 6. gün müvekkil ile görüşülmeli ve ilk 5 gün ile ilgili varsa tüm şikâyetleri tutanak altına alınmalıdır. Bunun üzerine 7. günde gözaltının sona erdirilerek Cumhuriyet Savcısının sorgu yapması ve sorguya göre adli işlemi yürütmesi yani soruşturmayı tutuksuz devam etmesi dilekçe ile talep edilmelidir. Savcının gözaltını sona erdirme dilekçesine karşı 24 saat içerisinde cevap vermemesi ya da olumsuz cevap vermesi halinde Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuru yapılarak gözaltı sürecinin sona erdirilmesi ve adli işlemin yapılması talep edilmelidir. Sulh Ceza Hâkiminin ret kararı kesindir.

Bu işlemler yapıldıktan sonra gözaltı sona erdirilmeyip devam ediyor ise yapılacak tek şey gözaltı işleminin durdurulması amacı ile tedbir talepli olarak AİHM’e başvuru yapılmasıdır. Bu konu ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi 30 günlük gözaltı süresini tedbir kapsamında kabul etmediğinden, AİHM’e başvurulduğu zaman gözaltı süreci devam eden kişiler bakımından AİHM’den tedbir talep edilebilir. Dolayısıyla AYM’ye başvurmaya gerek yoktur.

Konu ile ilgili olarak istenirse örnek dilekçeler gönderilebilir.

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ

Bir cevap yazın