Raporun Tamamı: Şırnak Hapishane Raporu
Avrupa Hapishane Kurallarının ilk maddesinde “Özgürlüğünden yoksun bırakılan herkese, insan haklarının gerektirdiği gibi saygılı davranılmalıdır” hükmüne yer verilmiştir. Esasen hem uluslararası mevzuat hem de Türkiye’nin ulusal mevzuatı, hapsedilme konusunu, aynı zamanda bir “insan hakları” konusu olarak ele almakta ve ek bir cezalandırmaya dönüştürülemeyeceğini ifade etmektedir. Bu noktadan bakıldığında, hapishanelerde bulunan mahpusların haklarından yararlanması, devletin ve hapishane idarelerinin sorumluluğu altında bulunmaktadır.
Tüm mahpuslara insanca davranma ve insan olmaktan kaynaklanan onurlarına saygı gösterme zorunluluğunu kabul eden etik koşullar içerisinde yönetilmelidir. Hapishanelerde insan onuruna saygı esastır.
Mahpuslara uygulanan ceza, boyut olarak mahpuslar arasında elem ve ızdırap yaratan uygulama işkence ve kötü muameleye neden olmamalıdır. Hapishane idarelerinin mutlak görevleri, hükümlüleri dış dünyaya kazandırmaktadır. Onun harici her türlü eylem anayasa ve AİHM içtihatlarına aykırı olacaktır.
Botan Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği, Şırnak Barosu, İnsan Hakları Derneği Şırnak Şubesi ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Şırnak Şubesi, çeşitli tarihlerde mahpusların bizzat kendileri, aileleri veya yakınları tarafından yapılan başvurular ve çeşitli yayın kuruluşlarında çıkan haberlere istinaden Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevinde hak ihlallerine ilişkin mahpuslarla görüşmeler gerçekleştirilmiş; gerçekleştirilen bu görüşmeler neticesinde tespit edilen ihlaller raporlanmıştır.
BOTAN TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ AİLELERİ İLE DAYANIŞMA DERNEĞİ
ŞIRNAK BAROSU
İNSAN HAKLARI DERNEĞİ ŞIRNAK ŞUBESİ
ÖZGÜRLÜK İÇİN HUKUKÇULAR DERNEĞİ ŞIRNAK ŞUBESİ




