Nevruz

Nevruz (bu ülkenin yüzakı insanlarından bazılarının diliyle Newroz) bazı kentlerde kana bulandı. Yasaklandı. Bazı Bakanlar ve Valiler tarafından Türkleştirildi, Türk'ün tekeline alınmak istendi. Bu kadarla da kalınmadı. Devletler Hukukuna göre adları Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan olan ve o ülkelerin halkları tarafından adları konulmuş olan ülkeler "Türk Cumhuriyetleri" olarak nitelendi. Türkiye Cumhuriyetini temsil edenler, başka ülkeler ve halklara ad da veriyorlar. Oysa Kırgız kendisini Kırgız, Kazak Kazak, Özbek Özbek olarak nitelendiriyor. Türkiye'yi temsil edenler konuklarının gözlerinin içine baka baka, "Türksünüz" diyor. Bu zihniyet, içerde Nevruzu, Newroz olarak adlandıran kendi yurttaşı Kürtleri anmıyor bile. Pes doğrusu. Pes doğrusu, tarihi ters yüz etme pişkinliğine; pes doğrusu sosyal bilimleri reddeden cahilliğe ya da zihniyete…

Türk halkı onurlu bir halktır.

Kendisi adına hareket edenlerin, farklı dil ve kültürlerden kardeşlerini reddetmesini kendi onuruna yöneltilmiş bir saldırı olarak görmektedir.

Türk halkı ırkçılığı reddetmektedir.

Kendi dili ve kültürü dışında başka ulus ve halkların diline ve kültürüne saygı istemektedir.

Nevruz bayramdır. İzinle bayramlaşmaya ya da yasaklamaya konu edilemez.

Nevruz, tanımaya konu da edilemez.

Neyin bayram olacağına, neyin kim tarafından nasıl anlamlandırılacağına devletin karar verme yetkisi ve görevi yoktur. Resmen bayram olarak kabul edilmiş olan günler, resmen kabul edilmiş bayramlardır. Bu durum başka gün ve olayların yurttaşlar tarafından bayram olarak kabul edilmesine, anlamlandırılmasına ve etkinlik düzenlenmesine bir engel teşkil etmez.

Bu yetki, münhasıran o dil ve kültüre sahip olan ya da olmayan her bir bireyin kendisine ait bir yetkidir.

Bu birey, Türk de, Kürt de, Arap ta olabilir. Nevruz ya da Newroz, milliyetçi/şoven ideolojilerin yarattığı gerilimlerin değil, kültürel hakların konusudur.

Yasaklamaları, şiddet uygulayıcılarını protesto ediyoruz.

Tüm yurttaşlarımızın Nevruzunu, Newrozunu kutlarız. Halk kendi içinde yarattığı toplumsal barışa sahip çıkmalıdır.

Hüsnü Öndül
Genel Başkan

Bir cevap yazın