İHD 17. Olağan Genel Kurul Sonuç Bildirgesi

İHD 17. Olağan Merkez Genel Kurulu 1-2 Kasım 2014 tarihlerinde Ankara’da yüzlerce delegenin ve misafirlerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

İHD Genel Kurulu’nda ilk kez “İnsan Hakları ve Demokratik Katılım” konulu bir konferans gerçekleştirilmiştir. Böylece, Genel Kurula katılan delegeler ile davet edilen konukların konferans yolu ile Türkiye’nin en güncel ve en önemli sorunu olan Kürt sorununun çözümüne katkı sunabilecek (Kürt siyasal hareketinin de önerdiği) “Demokratik Özerklik” modeli hakkında bilgilendirme ve tartışmalar sağlanmış, halkların kendi geleceğini belirleme hakkı evrensel ilkesi ile ilgili dünya örnekleri tartışılmış ve konunun insan hakları boyutu üzerine değerlendirmeler yapılmıştır.

İHD Genel Kurulu’nda yapılan konuşmalarda güncel insan hakları konuları değerlendirilmiş ve insan hakları mücadelesinin kesintisiz olarak sürdürülmesi konusunda yeni araçların ve yöntemlerin uygulanmasına değinilmiştir. Bölgemizdeki insan hakları sorunları ile daha yakından ilgilenmek amacı ile Orta Doğu eksenli faaliyet yürütecek yeni bir insan hakları federasyonu kurulması kararı alınmıştır.

Genel Kurulda Kobanê direnişi üzerine değerlendirmeler yapılmış, Kürt sorununun çözümü noktasında gelinen süreçteki kaygılar ve atılması gereken adımlar ortaya konmuştur.

Genel Kurulda İHD’de kadın erkek eşitliğinin sağlanması ve eş başkanlık modeline geçilmesi ile ilgili tartışmalar yürütülmüş, bunun yanı sıra örgütlenme modelinin değiştirilmesi konusunda ve yeni örgütlenme biçimlerine ve yöntemlerine başvurulması konusunda görüşler ortaya konmuştur. Ayrıca, İHD’de yönetim organlarının belirlenmesi konusunda daha demokratik bir işleyişin hayata geçirilmesine dair öneriler getirilmiştir. Bu kapsamda İHD’nin genel kurul süreçlerine hazırlanması ile ilgili yönetsel araçlar hazırlanmasına ve daha demokratik katılım mekanizmalarının işletilmesine karar verilmiştir.

İHD Genel Kurulu’nda yapılan konuşmalar ve sunulan öneriler doğrultusunda aşağıdaki kararlar alınmıştır.

1-    İHD şubelerinde eş başkanlık modelinin uygulanabileceğini, önümüzdeki genel kurul sürecine hazırlık anlamında çalışmaların başlatılmasına ve kadın erkek eşitliğinin sağlanarak eş başkanlık modelinin tüzüksel dayanağa kavuşturulması konusunda gelecek genel kurula kadar çalışma yapılması kararı alınmıştır.

2-    Göçmen ve mülteci hakları alanında çalışmaların arttırılması ve bu alanda sosyal yardımı amaçlayan bir vakıf kurulması kararı alınmıştır.

3-    2 Temmuz 1993 yılında Sivas Madımak Otel’de Alevilere dönük yapılan katliamla ilgili olarak 2 Temmuz gününün Türkiye’de ve dünyada “Dünya İnanç Özgürlüğü Günü” veya “İnsanlığa Karşı İşlenen Suçları Kınama Günü” olarak anılması ile ilgili karar alınmıştır.

4-    2015 yılı Ermeni-Süryani soykırımının 100. Yılı nedeni ile bir dizi etkinlik yapılması kararı alınmıştır.

5-    İHD’nin görsel, yazınsal ve sözel açıklamalarında çok dilliliğin kullanılmasının sağlanması konusunda karar alınmıştır.

6-    Türkiye’deki iş cinayetlerinin önlenmesi amacı ile iş sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması, taşeron çalışma sisteminin sona erdirilmesi ve kömür madenlerinin tümünün kamulaştırılarak devlet tarafından iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınarak işletilmesi konusunda çalışma yapılması kararı alınmıştır.

7-    Cezaevlerinde devam eden hak ihlalleri ile etkili ve kesintisiz mücadele etme konusunda diğer emek, meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklaşarak birlikte çalışma kararı  alınmıştır.

8-    Türkiye cezaevlerinde bulunan, tüm siyasi mahpusların özgürlüklerine kavuşması amacıyla kampanya başlatılması kararı alınmış, cezaevlerindeki hasta mahpusların derhal tahliye edilmesi ile ilgili çalışmaların devam ettirilmesine karar verilmiştir.

9-    Gözaltında kaybetme ve faili meçhul cinayet davaları ile insanlığa karşı suçlarda zaman aşımının uygulanmaması konusunda kampanya yapılması kararı alınmıştır.

İHD Genel Kurulu Gezi ve Kobanê direnişine, Soma, Ermenek ve diğer madenlerdeki iş cinayetlerinde katledilen madenci işçilere adanmıştır.

 

Organlara Seçilen Üyelerin Listesi

 

 

MERKEZ YÖNETİM KURULU

             ASİL

            YEDEK

  1. ÖZTÜRK TÜRKDOĞAN
  1. GÜLİSTAN YALÇINDAĞ
  1. HÜSNÜ ÖNDÜL
  1. AVNİ KALKAN
  1. EREN KESKİN
  1. M. ALİ ORAL
  1. M. RACİ BİLİCİ
  1. SELAHATTİN ESMER
  1. OSMAN İŞÇİ
  1.  EBRUHAN ULUSAL
  1. HASAN ANLAR
  1. VEYSEL OCAK
  1. NECLA ŞENGÜL
  1. MESUT ASLAN
  1. İSMAİL BOYRAZ

8.  BEDİA ÖZGÖKÇE ERTAN

  1. SEVİM SALİHOĞLU

        9.   ZANA AKSU

  1. FATMA GEYİK

10.  MUHTEREM SÜREN

  1. VOLKAN GÖRENDAĞ

11.  HAYRETTİN PİŞKİN

  1. ALİ EKBER KAYPAKKAYA

12.  SELAHATTİN OKÇUOĞLU

  1. SEMA PEYNİRCİ
       13.  SAİM ATILGAN

          14.    ABDUSSELAM İNCEÖREN

14. GURBET UÇAR

          15.    HATİCE CAN

15. MEHMET AKER

         16.    OSMAN SÜZEN

16. BÜŞRA DEMİR

         17.    ŞEVKET AKDEMİR

17. KIVANÇ SERT

        18.    MEDENİ AYGÜN

18. ORHAN KOPARAN

        19.    İSMAİL AKBULUT

19. DİLBER YÜKSELDİ

        20.    VETHA AYDIN

20. SERDAR ÇELEBİ

        21.    SERVET AKBUDAK

        22.    ALİ TANRIVERDİ

        23.    ÖMER AYAZ

        24.    YASEMİN DORA ŞEKER

       25.    ALİ AYDIN

       26.    MUSTAFA ROLLAS

       27.    MERAL ÇILDIR

       28.    ŞENEL KARATAŞ

       29.    NALAN DURDU

       30.    MİNE NAZARİ

       31.    SERBAY KÖKLÜ

       32.    GAMZE YALÇIN

       33.    SONGÜL EROL ABDİL

       34.    GENÇAĞA KARAFAZLI

      35.    HÜSEYİN KÜÇÜKBALABAN

 

 

 

ONUR KURULU

 

   ASİL  YEDEK
  1. AKIN BİRDAL
1 NECİBE GÜNEŞ PERİNÇEK
  1. YUSUF ALATAŞ
2 A. KADİR DANIŞ
  1. REYHAN YALÇINDAĞ BAYDEMİR
3 KADİR ARIKAN
  1. MEHMET VURAL
4 TACİM COŞKUN
  1. RAGIP ZARAKOLU
5 MEHMET AKKAYA

 

 

 

DENETLEME KURULU

 

ASİL YEDEK
  1. SELMA GÖNGÜR
1.NURAN AYDIN
  1. M. EMRAH ŞEYHANLIOĞLU
2 OSMAN KÜNDEŞ
  1. ALİ MUTLU
3 ABDULLAH ZEYTUN 

 

 

 

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ

 

Bir cevap yazın