SOMA’DA YAŞANAN İŞÇİ KATLİAMIDIR!

14.05.2014

SOMA’DA YAŞANAN İŞÇİ KATLİAMIDIR! 

13 Mayıs 2014 günü Manisa İli Soma İlçesi’nde bir özel şirkete ait maden sahasında kaza olduğu ileri sürülen yer altı yangını meydana gelmiş, yangın sırasında yer altında 787 işçi olduğu ileri sürülmüş, bu işçilerden bugün (14 Mayıs saat 10.00 itibari ile) 201 işçinin yaşamını yitirdiği belirtilmiş, 80 işçinin yaralı olduğu, 363 işçinin tahliye edildiği, 150 civarında işçinin ise hala yeraltında olduğu belirtilmiştir. Öncelikle yaşamını yitiren işçilerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz.

İnsan Haklara Derneği olarak bu olayı toplu bir işçi katliamı olarak nitelendiriyoruz.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği açısından karnesi kötü olan ülkemizde bir felaket daha göz göre göre geldi. İş kazalarının yoğunluğuyla dikkat çeken Soma bölgesi kömür işletmelerinin bir meclis komisyonuyla denetlenmesi talebinin iktidar partisi tarafından reddedilmesinin ardından yaşanan bu işçi katliamı Türkiye’deki vurdumduymazlığı bir kez daha ortaya çıkarmıştır.

İş kazalarının hemen hepsi kaza değil, önlenebilir insan eliyle yaratılmış cinayetlerdir. İşyerini güvenli bir çalışma ortamı haline getirmek için yapılması gerekenler üretim maliyetini düşürmek için yapılmamakta ve devlet tarafından yeterli biçimde denetlenmemektedir. Siyasal iktidarın ülkemizi ucuz işgücü ve düşük maliyetli üretim diyarı haline getirme politikalarının insanlarımızı nasıl bir felakete sürüklediği bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Bu olayda da görüldüğü gibi maden sahasını işleten asıl işveren işçi sayısını açıklayamamış, iş verdiği taşeronlardan topladığı bilgileri ancak bugün açıklamaya başlamıştır. Bu olay bir kez daha göstermiştir ki Türkiye’de taşeron çalıştırma biçimine derhal son verilmelidir. Taşeron firmalar hiçbir şekilde iş sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini yerine getirmemekte, işçi sömürüsüne dayalı kar elde etme anlayışı ile hareket etmektedirler.

Buradan siyasal iktidara sesleniyoruz:

Soma işçi katliamı ile ilgili siyasal sorumluluğu bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Çalışma Bakanının derhal istifa etmesi ya da görevden alınması sağlanmalıdır.

Etkin bir soruşturma yapılmalı, başta Soma’daki olayın meydana geldiği maden sahasını işleten şirketin sahibi ve yetkilileri olmak üzere sorumluluğu olanlar yargılanmalı ve cezalandırılmalıdır.

Sorumluluğu veya ihmali bulunan kamu görevlileri yargılanmalıdır.

Bu olay göstermiştir ki Türkiye’deki maden sahalarının iş sağlığı ve iş güvenliği önlemleri yetersizdir. Türkiye’de ki tüm maden sahalarında birkaç gün işe ara verilerek buralarda hızlı ve etkili bir denetim yapılmalı, bu denetimlere uygun iş sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmalıdır.

Tüm Türkiye’yi ve kaybettiğimiz işçilerin yakınlarını olayın takipçisi olmaya çağırıyoruz. Takip edelim ki bir işçi katliamı daha yaşanmasın.

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ

Bir cevap yazın